Zielone, zdrowe życie nie musi być drogie!

tnieje powiedzenie "szczęśliwe kury, szczęśliwe jaja, szczęśliwe jaja, szczęśliwi ludzie". Mimo licznych przesłanek na korzyść produktów "eko", każdy z nas musi samodzielnie podjąć decyzję, po który produkt sięgnie i odpowie sobie na pytanie, czy warto dopłacać za zdrowszą żywność.
Jeśli już się zdecydujemy, pojawić się może jeszcze jeden problem. Jak znaleźć produkty z upraw ekologicznych? Unia stworzyła pewne rozwiązanie, gospodarstwa, które uzyskają certyfikat "eko" żywności mogą oznaczać swoje produkty logiem "rolnictwa ekologicznego", niestety z niewiadomych przyczyn polscy producenci w świetnej większości rezygnują z tego typu oznaczeń. Pozostaje nam poszukiwanie produktów w wyspecjalizowanych sklepach lub specjalnych stoiskach dużych sieci handlowych, które na szczęście pojawiają się coraz częściej.


Czytaj więcej na http://facet.interia.pl/aktywnosc/zdrowie/news-zywnosc-ekologiczna-czy-warto-placic-za-nia-wiecej,nId,646283?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
stnieje powiedzenie "szczęśliwe kury, szczęśliwe jaja, szczęśliwe jaja, szczęśliwi ludzie". Mimo licznych przesłanek na korzyść produktów "eko", każdy z nas musi samodzielnie podjąć decyzję, po który produkt sięgnie i odpowie sobie na pytanie, czy warto dopłacać za zdrowszą żywność.
Jeśli już się zdecydujemy, pojawić się może jeszcze jeden problem. Jak znaleźć produkty z upraw ekologicznych? Unia stworzyła pewne rozwiązanie, gospodarstwa, które uzyskają certyfikat "eko" żywności mogą oznaczać swoje produkty logiem "rolnictwa ekologicznego", niestety z niewiadomych przyczyn polscy producenci w świetnej większości rezygnują z tego typu oznaczeń. Pozostaje nam poszukiwanie produktów w wyspecjalizowanych sklepach lub specjalnych stoiskach dużych sieci handlowych, które na szczęście pojawiają się coraz częściej.


Czytaj więcej na http://facet.interia.pl/aktywnosc/zdrowie/news-zywnosc-ekologiczna-czy-warto-placic-za-nia-wiecej,nId,646283?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

 Coraz częściej na półkach sklepowych można znaleźć produkty oznaczone logo „żywność organiczna”. Ale czy zastanawiamy się, na czym polega owa organiczność czy ekologia? Czym różnią się te produkty od „tradycyjnych” i czy rzeczywiście są na tyle lepsze by płacić za nie podwójną cenę?

takie ziółko!
Wedle obowiązujących w Polsce norm i przepisów Unii Europejskiej, za żywność ekologiczną uważa się tę wyprodukowaną według zasad najbardziej zbliżonych do upraw naturalnych, bez użycia chemicznych środków ochrony roślin, sztucznych nawozów czy dodatków do pasz. Takie podejście wpływa nie tylko na jakość produktów, ale jest znacznie bardziej bezpieczne dla środowiska naturalnego. Nie zagraża żyzności gleby czy bioróżnorodności gatunku.
Ponadto w produktach ekologicznych nie znajdziemy dobrze wszystkim znanych dodatków „E”. Wprawdzie Unia Europejska uspokaja, że wszystkiego dodatki E są bezpieczne, jednak wciąż istnieje na ten temat wiele kontrowersji.
Istnieje powiedzenie "szczęśliwe kury, szczęśliwe jaja, szczęśliwe jaja, szczęśliwi ludzie". Mimo licznych przesłanek na korzyść produktów "eko", każdy z nas musi samodzielnie podjąć decyzję, po który produkt sięgnie i odpowie sobie na pytanie, czy warto dopłacać za zdrowszą żywność.
Jeśli już się zdecydujemy, pojawić się może jeszcze jeden problem. Jak znaleźć produkty z upraw ekologicznych? Unia stworzyła pewne rozwiązanie, gospodarstwa, które uzyskają certyfikat "eko" żywności mogą oznaczać swoje produkty logiem "rolnictwa ekologicznego", niestety z niewiadomych przyczyn polscy producenci w świetnej większości rezygnują z tego typu oznaczeń. Pozostaje nam poszukiwanie produktów w wyspecjalizowanych sklepach lub specjalnych stoiskach dużych sieci handlowych, które na szczęście pojawiają się coraz częściej.


Czytaj więcej na http://facet.interia.pl/aktywnosc/zdrowie/news-zywnosc-ekologiczna-czy-warto-placic-za-nia-wiecej,nId,646283?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Powszechnie wiadomo, że niestety produkty eko są droższe... Mimo licznych przesłanek na ich korzyść, ostatecznie każdy z nas musi samodzielnie podjąć decyzję, po który produkt sięgnie. Wiosna się zbliża, może warto byłoby postarać się o własny przydomowy/doniczkowy zielony i pachnący zagajnik? Satysfakcja smaku gwarantowana.

masz ochotę na pachnące truskawki?

Cherry
Istnieje powiedzenie "szczęśliwe kury, szczęśliwe jaja, szczęśliwe jaja, szczęśliwi ludzie". Mimo licznych przesłanek na korzyść produktów "eko", każdy z nas musi samodzielnie podjąć decyzję, po który produkt sięgnie i odpowie sobie na pytanie, czy warto dopłacać za zdrowszą żywność.
Jeśli już się zdecydujemy, pojawić się może jeszcze jeden problem. Jak znaleźć produkty z upraw ekologicznych? Unia stworzyła pewne rozwiązanie, gospodarstwa, które uzyskają certyfikat "eko" żywności mogą oznaczać swoje produkty logiem "rolnictwa ekologicznego", niestety z niewiadomych przyczyn polscy producenci w świetnej większości rezygnują z tego typu oznaczeń. Pozostaje nam poszukiwanie produktów w wyspecjalizowanych sklepach lub specjalnych stoiskach dużych sieci handlowych, które na szczęście pojawiają się coraz częściej.


Czytaj więcej na http://facet.interia.pl/aktywnosc/zdrowie/news-zywnosc-ekologiczna-czy-warto-placic-za-nia-wiecej,nId,646283?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Istnieje powiedzenie "szczęśliwe kury, szczęśliwe jaja, szczęśliwe jaja, szczęśliwi ludzie". Mimo licznych przesłanek na korzyść produktów "eko", każdy z nas musi samodzielnie podjąć decyzję, po który produkt sięgnie i odpowie sobie na pytanie, czy warto dopłacać za zdrowszą żywność.
Jeśli już się zdecydujemy, pojawić się może jeszcze jeden problem. Jak znaleźć produkty z upraw ekologicznych? Unia stworzyła pewne rozwiązanie, gospodarstwa, które uzyskają certyfikat "eko" żywności mogą oznaczać swoje produkty logiem "rolnictwa ekologicznego", niestety z niewiadomych przyczyn polscy producenci w świetnej większości rezygnują z tego typu oznaczeń. Pozostaje nam poszukiwanie produktów w wyspecjalizowanych sklepach lub specjalnych stoiskach dużych sieci handlowych, które na szczęście pojawiają się coraz częściej.


Czytaj więcej na http://facet.interia.pl/aktywnosc/zdrowie/news-zywnosc-ekologiczna-czy-warto-placic-za-nia-wiecej,nId,646283?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Piję mleko, żyję zdrowo!

Mleko to w wielu kulturach podstawowy składnik menu. Ostatnio jednak właściwości mleka wzbudzają wiele kontrowersji. Sugeruje się, że mleko krowie nie powinno być spożywane przez dorosłych, między innymi ze względu na wysoką zawartość tłuszczu. Z drugiej jednak strony mleko to źródło białka i wapnia który jest tak ważny dla kości. Produkty o wysokiej zawartości wapnia są najbardziej wskazane dla dzieci, które wsiąż rosną oraz dla osób starszych, a zwłaszcza kobiet, którym grozi osteoporoza. Spożywanie mleka i jego przetworów stanowi bowiem istotne uzupełnienie codziennej diety.
mleko

Kilka faktów:
Mleko zmniejsza ryzyko wielu chorób między innymi: osteoporozy, nadciśnienia tętniczego, raka jelita grubego czy choroby niedokrwiennej serca. Pojawia się opinia, że pijąc mleko można się nabawić kamicy nerkowej. To mit. Dwie szklanki mleka dziennie na pewno nie doprowadzą do takiej sytuacji. Mleko nie powoduje również raka, chociaż istnieje pewna zależność między nadmiarem tłuszczu a ryzykiem raka prostaty, okrężnicy i płuc. Z drugiej strony, zawarte w mleku witamina D i wapń pomagają chronić komórki przed rakiem.
Dieta bogata w wapń, hamując apetyt, pomaga schudnąć!

Spożywanie mleka może być niebezpieczne dla zdrowia tylko w jednej sytuacji: w przypadku uczulenia na laktozę. Osoby nietolerujące laktozy reagują na mleko biegunką, wzdęciami i bólami brzucha. Dzieje się tak, bo ich organizmy wytwarzają za mało laktazy, enzymu potrzebnego do strawienia laktozy. W takiej sytuacji konieczne jest unikanie nie tylko samego mleka, ale także wszelkich mlecznych produktów.

Cherry

Żyj zdrowo z GMO!

W poniższym poście przedstawiam jeszcze kilka zalet GMO:

  • Żywność modyfikowana genetycznie dłużej pozostaje świeża, co zdecydowanie ma znaczenie w jej transporcie oraz składowaniu.
  • Ponad to żywność modyfikowana genetycznie ma udoskonalony skład chemiczny,m.in.: ma zwiększoną ilość witaminy A prawie dwudziestokrotnie, podwyższoną zawartość białka, żelaza oraz zmieniony skład kwasów tłuszczowych, a wszystko to aby żyć zdrowo!
  • Biopaliwa: rośliny zmodyfikowane genetycznie mogą służyć do produkcji biopaliw.
  • Więcej jedzenia z mniejszej powierzchni, lepsza wydajność GMO sprawia, że rolnicy nie muszą zwiększać powierzchni pod uprawę, aby otrzymać większe plony.
  • Rekultywacja zanieczyszczonej gleby! Dzięki inżynierii genetycznej możemy otrzymać gatunki roślin, które będą w stanie pochłaniać znaczne ilości toksycznych substancji.


 Cherry

GMO, są jakieś zalety?

W dniu dzisiejszym rozprawimy się z zaletami. Co z tym GMO, czy to rzeczywiście zło konieczne? Może jednak są jakieś zalety? Jak się to ma do żywności organicznej?


Główne zalety GMO:
  • Przede wszystkim genetycznie modyfikowana żywność przed wprowadzeniem na rynek jest szczegółowo i dokładnie badana pod kątem bezpieczeństwa dla ludzi i zwierząt, więc nie ma powodów do obaw! 
  • Rośliny GMO mogą być uprawiane na terenach, gdzie występują nieprzyjazne warunki klimatyczne, takie jak: mróz, wysoka temperatura, susze, nadmiar promieniowania słonecznego, gdyż są bardziej odporne. 
  • Modyfikacje genetyczne umożliwiają uzyskanie wysokich plonów zbóż przy gorszych warunkach glebowych i klimatycznych.
  • Rośliny GMO przyczyniają się do zmniejszenia zużycia pestycydów, ponieważ nie muszą być spryskiwane chemikaliami przeciwko szkodnikom i chwastom. Żywność GMO często posiada lepsze walory smakowe bądź zapachowe od tradycyjnej żywności.
  • Ciąg dalszy nastąpi...

 Cherry

Wady GMO!

Tak jak wspominałam we wcześniejszym poście dziś opowiem o wadach GMO, a co za tym idzie żywności modyfikowanej genetycznie.

Dzięki GMO materiał genetyczny organizmów ulega modyfikacji, nieodwracalnej! Wybrane geny bakterii, wirusów, roślin i zwierząt wprowadzane są do innych roślin, np. soi, kukurydzy czy ryżu, w celu uzyskania nowych cech. Dzięki modyfikacjom tym zwiększa się m.in.:odporność na choroby czy działanie niekorzystnych warunków klimatycznych.
 
Żywność modyfikowana genetycznie wzbudza wiele kontrowersji. GMO może wywoływać niepożądane działania w organizmie człowieka np. działania alergizujące. Do tej pory nie stwierdzono jakie skutki może wywołać długookresowe spożywanie organizmów transgenicznych. Badania wykazują, że produkty te nie wpływają ujemnie na zdrowie, jednak nie wiadomo jak zareaguje organizm jeśli w diecie pojawi się kilka różnych produktów genetycznie zmodyfikowanych.

Ponadto GMO zaburza równowagę w przyrodzie. Wraz z ekspansywnym rozwojem GMO, mogą zaniknąć niektóre gatunki roślin. Ciągnie to za sobą istotne i realne ryzyko, że wraz z tym wymrze wiele gatunków zwierząt. GMO nie jest rozwiązaniem dla problemów rolnictwa i głodu na świecie. Inżynieria genetyczna jest technologią wysoce skomercjalizowaną i narzuconą przez wielkie korporacje. Udowodniono także, że problem głodu nie jest spowodowany brakiem żywności, lecz – jak twierdzi FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa) – niewłaściwą jej dystrybucją.

Cherry

GMO a żywność organiczna.

Dziś, jak wskazuje tytuł, opiszę pokrótce czym jest GMO, dlaczego wywołuje tyle kontrowersji.
Genetycznie Modyfikowane Organizmy, to w skrócie GMO, z kolei Żywność modyfikowana genetycznie, inaczej żywność GMO, różni się od tradycyjnej żywności głównie wydłużonym okresem trwałości i zwiększoną odpornością na pasożyty. Właściwości żywności GMO wynikają z faktu wprowadzenia do nich określonych genów z innych roślin. Geny te wprowadzone do organizmu roślinnego lub zwierzęcego modyfikują cechy gatunkowe. W Polsce na sklepowych półkach możemy spotkać produkty zawierające genetycznie modyfikowaną soję, kukurydzę, rzepak. Coraz częściej na produktach, które nie są zmodyfikowane genetycznie, widnieją napisy: No GMO lub GMO Free.
Znak żywności wolnej od GMO
 
Zgodnie z rozporządzeniem UE z 2007 roku, w produkcji żywności organicznej nie można wykorzystywać GMO. Od 1 lipca 2010 r. na wszelkich produktach ekologicznych, które zostały wyprodukowane przez unijnych producentów żywności i przeszły pozytywnie szereg kontroli, dumnie widnieje powyższe logo.
Produkcja ekologiczna oznacza nie tylko żywność dla ludzi, ale także pasze, środki ochrony roślin, czy nawozy.
Jutro pojawi się ciąg dalszy.

Cherry

Czym jest żywość organiczna?

Żywność ekologiczna, zwana obecnie organiczną to ta wytworzona bez użycia pestycydów i nawozów sztucznych.
żywność organiczna

Oczywistym jest,że takowa żywność organiczna musi być zdrowsza! Świeże owoce i warzywa z targu,aż się proszą, żeby wziąć je do koszyka. Niezatruwane pestycydami, bez konserwantów i sztucznych dodatków,z daleka pachnące słońcem zachęcają rumianymi skórkami do skosztowania.

Kupując produkty organiczne, należy zwrócić uwagę na źródło ich pochodzenia. Pamiętajmy o tym, że wielu producentów, licząc na większe zyski, bezmyślnie umieszcza na opakowaniu swoich produktów informacje o 'nieskalanym' pochodzeniu produktów, co w rzeczywistości nie koniecznie okazuje się prawdą, także nie wierzmy bezmyślnie takim chwytom marketingowym, nie wszystko rozpoczynające się na bio- czy eko- takim jest, sprawdzajmy wszelkie informacje. Dopóki na opakowaniu nie ma stosownego certyfikatu nie można być pewnym, produkt jakiego pochodzenia tak naprawdę znajduje się w środku.
organiczne jabłka

Z powodu restrykcyjnych norm produkcji żywność organiczna jest droższa od zwykłej - w Polsce różnica cen wynosi ok. 50%, nie wszyscy mogą sobie na nią pozwolić. Warto jednak przemyśleć, czy korzyści płynące z tego typu produktów nie są większe od wydanych na nie pieniędzy.

Cherry

Dzień dobry, zielono mi!

Blog ten poświęcony będzie tematyce zdrowego stylu życia, żywności organicznej i szeroko zakrojonego eko! Obalać tu będę fakty i mity wygenerowane licznie w tym temacie. Nie musisz być wegetarianinem, aby odnaleźć tu swój kawałek zielonej podłogi. Zapraszam!

Cherry