Wady GMO!

Tak jak wspominałam we wcześniejszym poście dziś opowiem o wadach GMO, a co za tym idzie żywności modyfikowanej genetycznie.

Dzięki GMO materiał genetyczny organizmów ulega modyfikacji, nieodwracalnej! Wybrane geny bakterii, wirusów, roślin i zwierząt wprowadzane są do innych roślin, np. soi, kukurydzy czy ryżu, w celu uzyskania nowych cech. Dzięki modyfikacjom tym zwiększa się m.in.:odporność na choroby czy działanie niekorzystnych warunków klimatycznych.
 
Żywność modyfikowana genetycznie wzbudza wiele kontrowersji. GMO może wywoływać niepożądane działania w organizmie człowieka np. działania alergizujące. Do tej pory nie stwierdzono jakie skutki może wywołać długookresowe spożywanie organizmów transgenicznych. Badania wykazują, że produkty te nie wpływają ujemnie na zdrowie, jednak nie wiadomo jak zareaguje organizm jeśli w diecie pojawi się kilka różnych produktów genetycznie zmodyfikowanych.

Ponadto GMO zaburza równowagę w przyrodzie. Wraz z ekspansywnym rozwojem GMO, mogą zaniknąć niektóre gatunki roślin. Ciągnie to za sobą istotne i realne ryzyko, że wraz z tym wymrze wiele gatunków zwierząt. GMO nie jest rozwiązaniem dla problemów rolnictwa i głodu na świecie. Inżynieria genetyczna jest technologią wysoce skomercjalizowaną i narzuconą przez wielkie korporacje. Udowodniono także, że problem głodu nie jest spowodowany brakiem żywności, lecz – jak twierdzi FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa) – niewłaściwą jej dystrybucją.

Cherry

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz