Zielone, zdrowe życie nie musi być drogie!

tnieje powiedzenie "szczęśliwe kury, szczęśliwe jaja, szczęśliwe jaja, szczęśliwi ludzie". Mimo licznych przesłanek na korzyść produktów "eko", każdy z nas musi samodzielnie podjąć decyzję, po który produkt sięgnie i odpowie sobie na pytanie, czy warto dopłacać za zdrowszą żywność.
Jeśli już się zdecydujemy, pojawić się może jeszcze jeden problem. Jak znaleźć produkty z upraw ekologicznych? Unia stworzyła pewne rozwiązanie, gospodarstwa, które uzyskają certyfikat "eko" żywności mogą oznaczać swoje produkty logiem "rolnictwa ekologicznego", niestety z niewiadomych przyczyn polscy producenci w świetnej większości rezygnują z tego typu oznaczeń. Pozostaje nam poszukiwanie produktów w wyspecjalizowanych sklepach lub specjalnych stoiskach dużych sieci handlowych, które na szczęście pojawiają się coraz częściej.


Czytaj więcej na http://facet.interia.pl/aktywnosc/zdrowie/news-zywnosc-ekologiczna-czy-warto-placic-za-nia-wiecej,nId,646283?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
stnieje powiedzenie "szczęśliwe kury, szczęśliwe jaja, szczęśliwe jaja, szczęśliwi ludzie". Mimo licznych przesłanek na korzyść produktów "eko", każdy z nas musi samodzielnie podjąć decyzję, po który produkt sięgnie i odpowie sobie na pytanie, czy warto dopłacać za zdrowszą żywność.
Jeśli już się zdecydujemy, pojawić się może jeszcze jeden problem. Jak znaleźć produkty z upraw ekologicznych? Unia stworzyła pewne rozwiązanie, gospodarstwa, które uzyskają certyfikat "eko" żywności mogą oznaczać swoje produkty logiem "rolnictwa ekologicznego", niestety z niewiadomych przyczyn polscy producenci w świetnej większości rezygnują z tego typu oznaczeń. Pozostaje nam poszukiwanie produktów w wyspecjalizowanych sklepach lub specjalnych stoiskach dużych sieci handlowych, które na szczęście pojawiają się coraz częściej.


Czytaj więcej na http://facet.interia.pl/aktywnosc/zdrowie/news-zywnosc-ekologiczna-czy-warto-placic-za-nia-wiecej,nId,646283?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

 Coraz częściej na półkach sklepowych można znaleźć produkty oznaczone logo „żywność organiczna”. Ale czy zastanawiamy się, na czym polega owa organiczność czy ekologia? Czym różnią się te produkty od „tradycyjnych” i czy rzeczywiście są na tyle lepsze by płacić za nie podwójną cenę?

takie ziółko!
Wedle obowiązujących w Polsce norm i przepisów Unii Europejskiej, za żywność ekologiczną uważa się tę wyprodukowaną według zasad najbardziej zbliżonych do upraw naturalnych, bez użycia chemicznych środków ochrony roślin, sztucznych nawozów czy dodatków do pasz. Takie podejście wpływa nie tylko na jakość produktów, ale jest znacznie bardziej bezpieczne dla środowiska naturalnego. Nie zagraża żyzności gleby czy bioróżnorodności gatunku.
Ponadto w produktach ekologicznych nie znajdziemy dobrze wszystkim znanych dodatków „E”. Wprawdzie Unia Europejska uspokaja, że wszystkiego dodatki E są bezpieczne, jednak wciąż istnieje na ten temat wiele kontrowersji.
Istnieje powiedzenie "szczęśliwe kury, szczęśliwe jaja, szczęśliwe jaja, szczęśliwi ludzie". Mimo licznych przesłanek na korzyść produktów "eko", każdy z nas musi samodzielnie podjąć decyzję, po który produkt sięgnie i odpowie sobie na pytanie, czy warto dopłacać za zdrowszą żywność.
Jeśli już się zdecydujemy, pojawić się może jeszcze jeden problem. Jak znaleźć produkty z upraw ekologicznych? Unia stworzyła pewne rozwiązanie, gospodarstwa, które uzyskają certyfikat "eko" żywności mogą oznaczać swoje produkty logiem "rolnictwa ekologicznego", niestety z niewiadomych przyczyn polscy producenci w świetnej większości rezygnują z tego typu oznaczeń. Pozostaje nam poszukiwanie produktów w wyspecjalizowanych sklepach lub specjalnych stoiskach dużych sieci handlowych, które na szczęście pojawiają się coraz częściej.


Czytaj więcej na http://facet.interia.pl/aktywnosc/zdrowie/news-zywnosc-ekologiczna-czy-warto-placic-za-nia-wiecej,nId,646283?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Powszechnie wiadomo, że niestety produkty eko są droższe... Mimo licznych przesłanek na ich korzyść, ostatecznie każdy z nas musi samodzielnie podjąć decyzję, po który produkt sięgnie. Wiosna się zbliża, może warto byłoby postarać się o własny przydomowy/doniczkowy zielony i pachnący zagajnik? Satysfakcja smaku gwarantowana.

masz ochotę na pachnące truskawki?

Cherry
Istnieje powiedzenie "szczęśliwe kury, szczęśliwe jaja, szczęśliwe jaja, szczęśliwi ludzie". Mimo licznych przesłanek na korzyść produktów "eko", każdy z nas musi samodzielnie podjąć decyzję, po który produkt sięgnie i odpowie sobie na pytanie, czy warto dopłacać za zdrowszą żywność.
Jeśli już się zdecydujemy, pojawić się może jeszcze jeden problem. Jak znaleźć produkty z upraw ekologicznych? Unia stworzyła pewne rozwiązanie, gospodarstwa, które uzyskają certyfikat "eko" żywności mogą oznaczać swoje produkty logiem "rolnictwa ekologicznego", niestety z niewiadomych przyczyn polscy producenci w świetnej większości rezygnują z tego typu oznaczeń. Pozostaje nam poszukiwanie produktów w wyspecjalizowanych sklepach lub specjalnych stoiskach dużych sieci handlowych, które na szczęście pojawiają się coraz częściej.


Czytaj więcej na http://facet.interia.pl/aktywnosc/zdrowie/news-zywnosc-ekologiczna-czy-warto-placic-za-nia-wiecej,nId,646283?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Istnieje powiedzenie "szczęśliwe kury, szczęśliwe jaja, szczęśliwe jaja, szczęśliwi ludzie". Mimo licznych przesłanek na korzyść produktów "eko", każdy z nas musi samodzielnie podjąć decyzję, po który produkt sięgnie i odpowie sobie na pytanie, czy warto dopłacać za zdrowszą żywność.
Jeśli już się zdecydujemy, pojawić się może jeszcze jeden problem. Jak znaleźć produkty z upraw ekologicznych? Unia stworzyła pewne rozwiązanie, gospodarstwa, które uzyskają certyfikat "eko" żywności mogą oznaczać swoje produkty logiem "rolnictwa ekologicznego", niestety z niewiadomych przyczyn polscy producenci w świetnej większości rezygnują z tego typu oznaczeń. Pozostaje nam poszukiwanie produktów w wyspecjalizowanych sklepach lub specjalnych stoiskach dużych sieci handlowych, które na szczęście pojawiają się coraz częściej.


Czytaj więcej na http://facet.interia.pl/aktywnosc/zdrowie/news-zywnosc-ekologiczna-czy-warto-placic-za-nia-wiecej,nId,646283?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz