Żywność ekologiczna, zwana obecnie organiczną to ta wytworzona bez użycia pestycydów i nawozów sztucznych.
Oczywistym jest,że takowa żywność organiczna musi być zdrowsza! Świeże owoce i warzywa z targu,aż się proszą, żeby wziąć je do koszyka.
Niezatruwane pestycydami, bez konserwantów i sztucznych dodatków,z daleka pachnące słońcem zachęcają rumianymi skórkami do skosztowania.
Kupując produkty organiczne, należy zwrócić uwagę na źródło ich pochodzenia. Pamiętajmy o tym, że wielu producentów, licząc na większe zyski, bezmyślnie umieszcza na opakowaniu swoich produktów informacje o 'nieskalanym' pochodzeniu produktów, co w rzeczywistości nie koniecznie okazuje się prawdą, także nie wierzmy bezmyślnie takim chwytom marketingowym, nie wszystko rozpoczynające się na bio- czy eko- takim jest, sprawdzajmy wszelkie informacje. Dopóki na opakowaniu nie ma stosownego certyfikatu nie
można być pewnym, produkt jakiego pochodzenia tak naprawdę znajduje się w środku.
Z powodu restrykcyjnych norm produkcji żywność organiczna jest
droższa od zwykłej - w Polsce różnica cen wynosi ok. 50%, nie wszyscy mogą sobie na nią pozwolić. Warto
jednak przemyśleć, czy korzyści płynące z tego typu produktów nie są
większe od wydanych na nie pieniędzy.
Cherry
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz