Główne zalety GMO:
- Przede wszystkim genetycznie modyfikowana żywność przed wprowadzeniem na rynek jest szczegółowo i dokładnie badana pod kątem bezpieczeństwa dla ludzi i zwierząt, więc nie ma powodów do obaw!
- Rośliny GMO mogą być uprawiane na terenach, gdzie występują nieprzyjazne warunki klimatyczne, takie jak: mróz, wysoka temperatura, susze, nadmiar promieniowania słonecznego, gdyż są bardziej odporne.
- Modyfikacje genetyczne umożliwiają uzyskanie wysokich plonów zbóż przy gorszych warunkach glebowych i klimatycznych.
- Rośliny GMO przyczyniają się do zmniejszenia zużycia pestycydów, ponieważ nie muszą być spryskiwane chemikaliami przeciwko szkodnikom i chwastom. Żywność GMO często posiada lepsze walory smakowe bądź zapachowe od tradycyjnej żywności.
- Ciąg dalszy nastąpi...
Cherry
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz