GMO, są jakieś zalety?

W dniu dzisiejszym rozprawimy się z zaletami. Co z tym GMO, czy to rzeczywiście zło konieczne? Może jednak są jakieś zalety? Jak się to ma do żywności organicznej?


Główne zalety GMO:
  • Przede wszystkim genetycznie modyfikowana żywność przed wprowadzeniem na rynek jest szczegółowo i dokładnie badana pod kątem bezpieczeństwa dla ludzi i zwierząt, więc nie ma powodów do obaw! 
  • Rośliny GMO mogą być uprawiane na terenach, gdzie występują nieprzyjazne warunki klimatyczne, takie jak: mróz, wysoka temperatura, susze, nadmiar promieniowania słonecznego, gdyż są bardziej odporne. 
  • Modyfikacje genetyczne umożliwiają uzyskanie wysokich plonów zbóż przy gorszych warunkach glebowych i klimatycznych.
  • Rośliny GMO przyczyniają się do zmniejszenia zużycia pestycydów, ponieważ nie muszą być spryskiwane chemikaliami przeciwko szkodnikom i chwastom. Żywność GMO często posiada lepsze walory smakowe bądź zapachowe od tradycyjnej żywności.
  • Ciąg dalszy nastąpi...

 Cherry

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz