Mleko to w wielu kulturach podstawowy składnik menu.
Ostatnio jednak właściwości mleka wzbudzają wiele kontrowersji. Sugeruje
się, że mleko krowie nie powinno być spożywane przez dorosłych, między
innymi ze względu na wysoką zawartość tłuszczu. Z drugiej jednak strony
mleko to źródło białka i wapnia
który jest tak ważny dla kości. Produkty o wysokiej zawartości wapnia są
najbardziej wskazane dla dzieci, które wsiąż rosną oraz dla osób
starszych, a zwłaszcza kobiet, którym grozi osteoporoza. Spożywanie mleka i jego przetworów stanowi bowiem istotne uzupełnienie codziennej diety.
Kilka faktów:
Mleko zmniejsza ryzyko wielu chorób między innymi: osteoporozy, nadciśnienia
tętniczego, raka jelita grubego czy choroby niedokrwiennej serca. Pojawia
się opinia, że pijąc mleko można się nabawić kamicy nerkowej. To mit.
Dwie szklanki mleka dziennie na pewno nie doprowadzą do takiej sytuacji.
Mleko nie powoduje również raka, chociaż istnieje pewna zależność
między nadmiarem tłuszczu a ryzykiem raka prostaty, okrężnicy i płuc. Z
drugiej strony, zawarte w mleku witamina D i wapń pomagają chronić komórki przed rakiem.
Dieta bogata w wapń, hamując apetyt, pomaga schudnąć!
Spożywanie mleka może być niebezpieczne dla zdrowia tylko
w jednej sytuacji: w przypadku uczulenia na laktozę. Osoby
nietolerujące laktozy reagują na mleko biegunką, wzdęciami i bólami
brzucha. Dzieje się tak, bo ich organizmy wytwarzają za mało laktazy,
enzymu potrzebnego do strawienia laktozy. W takiej sytuacji konieczne jest unikanie nie tylko samego
mleka, ale także wszelkich mlecznych produktów.
Cherry
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz