Dziś, jak wskazuje tytuł, opiszę pokrótce czym jest GMO, dlaczego wywołuje tyle kontrowersji.
Genetycznie Modyfikowane Organizmy, to w skrócie GMO, z kolei Żywność modyfikowana genetycznie, inaczej żywność GMO, różni się od
tradycyjnej żywności głównie wydłużonym okresem trwałości i zwiększoną
odpornością na pasożyty. Właściwości żywności GMO wynikają z faktu
wprowadzenia do nich określonych genów z innych roślin. Geny te wprowadzone do organizmu roślinnego lub
zwierzęcego modyfikują cechy gatunkowe. W Polsce na sklepowych półkach
możemy spotkać produkty zawierające genetycznie modyfikowaną soję,
kukurydzę, rzepak. Coraz częściej na produktach, które nie są
zmodyfikowane genetycznie, widnieją napisy: No GMO lub GMO Free.
Zgodnie z rozporządzeniem UE z 2007 roku, w produkcji żywności organicznej nie można wykorzystywać GMO. Od 1 lipca 2010 r. na wszelkich produktach ekologicznych, które zostały
wyprodukowane przez unijnych producentów żywności i przeszły pozytywnie szereg kontroli, dumnie widnieje powyższe logo.
Produkcja ekologiczna oznacza nie tylko żywność dla ludzi, ale także pasze, środki ochrony roślin, czy nawozy.
Jutro pojawi się ciąg dalszy.
Cherry
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz