Tak jak wspominałam we wcześniejszym poście dziś opowiem o wadach GMO, a co za tym idzie żywności modyfikowanej genetycznie.
Dzięki GMO materiał genetyczny organizmów ulega modyfikacji, nieodwracalnej! Wybrane geny bakterii, wirusów, roślin i zwierząt wprowadzane są do
innych roślin, np. soi, kukurydzy czy ryżu, w celu uzyskania nowych cech. Dzięki modyfikacjom tym zwiększa się m.in.:odporność na choroby czy działanie niekorzystnych warunków klimatycznych.
Żywność modyfikowana genetycznie wzbudza wiele kontrowersji. GMO może wywoływać niepożądane działania w organizmie człowieka np. działania alergizujące. Do tej pory nie stwierdzono jakie skutki może wywołać długookresowe spożywanie organizmów transgenicznych. Badania wykazują, że produkty te nie wpływają ujemnie na zdrowie, jednak nie wiadomo jak zareaguje organizm jeśli w diecie pojawi się kilka różnych produktów
genetycznie zmodyfikowanych.
Ponadto GMO zaburza równowagę w przyrodzie. Wraz z ekspansywnym rozwojem GMO, mogą zaniknąć niektóre
gatunki roślin. Ciągnie to za sobą istotne i realne ryzyko, że wraz z
tym wymrze wiele gatunków zwierząt. GMO nie jest rozwiązaniem dla
problemów rolnictwa i głodu na świecie. Inżynieria genetyczna jest
technologią wysoce skomercjalizowaną i narzuconą przez wielkie
korporacje. Udowodniono także, że problem głodu nie jest spowodowany
brakiem żywności, lecz – jak twierdzi FAO (Organizacja Narodów
Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa) – niewłaściwą jej
dystrybucją.
Cherry
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz