Fakt czy mit?
Produkty BIO są gorsze w smaku od konwencjonalnych?
Produkty BIO są gorsze w smaku od konwencjonalnych?
Mit. Żywność wytwarzana ekologicznie jest bogata w naturalne składniki i
witaminy, a jej smak znacząco różni się od produktów, które są sztucznie
„przewitaminozowane” lub „polepszane” między innymi poprzez wzmocnienie smaku. Jej atutem jest
przede wszystkim wartość biologiczna, która dawniej była widoczna tylko w
produktach wytwarzanych według naturalnej receptury w nieskażonym
środowisku.
Produkty BIO są droższe od konwencjonalnych?
Fakt. Żywność
ekologiczna jest nieco droższa w stosunku do żywności produkowanej
metodami konwencjonalnymi. Wynika to z faktu, że uprawa roślin z
zastosowaniem metod ekologicznych daje o ok. 20% niższe plony a
wydajność produkcji zwierzęcej, w szczególności mięsa i mleka jest także
znacząco niższa. Pamiętajmy jednak, że wyższa cena żywności
ekologicznej rekompensowana jest jej jakością co przekłada się
bezpośrednio na smak i wpływ na zdrowie. Nasze zdrowie, to pochodna
tego, co spożywamy, zatem żywność to ostatnia „rzecz”, na której
powinniśmy oszczędzać.
Producenci BIO i tak nie stosują norm i oszukują?
Mit. Mimo braku możliwości pełnego wykluczenia nadużyć
system kar jaki stosowany jest przez jednostki certyfikacyjne bywa
bardzo dotkliwy. Znaczące naruszenia norm przez gospodarstwo ekologiczne
może prowadzić nawet do odebrania certyfikatu na kilka lat.
Żywność ekologiczna zawiera konserwanty?
Mit. Niewątpliwa zaleta żywności ekologicznej to fakt, iż nie ma ona zbędnych dodatków takich jak konserwanty. Cały proces wzrostu roślin oraz hodowli zwierząt przebiega w sposób naturalny, bez zbędnej ingerencji nawozów sztucznych, wspomagaczy, odżywek i środków ochronnych. Warzywa i owoce wyprodukowane w tzw. ekofarmach są rzeczywiście zdrowsze, a także mają znacznie większą ilość składników odżywczych i makroelementów, co sprawia, iż wpływają korzystniej na nasz organizm, a także zmniejszają ryzyko zachorowań na nowotwory i inne choroby.
Cherry
Mit. Niewątpliwa zaleta żywności ekologicznej to fakt, iż nie ma ona zbędnych dodatków takich jak konserwanty. Cały proces wzrostu roślin oraz hodowli zwierząt przebiega w sposób naturalny, bez zbędnej ingerencji nawozów sztucznych, wspomagaczy, odżywek i środków ochronnych. Warzywa i owoce wyprodukowane w tzw. ekofarmach są rzeczywiście zdrowsze, a także mają znacznie większą ilość składników odżywczych i makroelementów, co sprawia, iż wpływają korzystniej na nasz organizm, a także zmniejszają ryzyko zachorowań na nowotwory i inne choroby.
Cherry
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz