Żywność organiczna, a bezmyślny konsumpcjonizm.

Zapewne zauważyliście...
Im bardziej rozszerza się konsumpcjonizm i kupowanie na ilość, tym słabsza jest motywacja producentów do tworzenia żywności wysokiej jakości.  Producenci skupiają się na szukaniu oszczędności za wszelką cenę. Coraz częściej słyszymy o kolejnych aferach i oszustwach (ślady koniny u producentów wołowiny, „mięsne” parówki i pasztety, w których w ogóle nie wykryto mięsa; ser żółty, w którym mleko zastąpiono tanim olejem palmowym). Dlatego też, warto przed dokonaniem zakupu zapoznać się dokładnie z informacjami zawartymi na etykiecie. Za wyższą jakość płacimy pieniędzmi, za niską cenę płacimy zdrowiem.
w trosce o pełnowartościową żwyność

Głównym celem produkcji ekologicznej jest troska o zdrowie człowieka oraz jego otoczenie, a nie na maksymalizacji zysków! Dostarczaniu pełnowartościowej żywności o możliwie najwyższej jakości. Rolnicy ekologiczni mogą zwiększać efektywność produkcji, tylko gdy mają pewność, że nie zagrozi to zdrowiu człowieka. W związku z tym ekoproducenci są zobowiązani unikać wszelkiego ryzyka poprzez nieużywanie nieprzewidywalnych technologii, na przykład inżynierii genetycznej.

Żywność ekologiczna jest wolna od:
-  agrochemii: nawozów sztucznych, pestycydów
-  genetycznych modyfikacji (GMO)
-  antybiotyków i sterydów podawanych zwierzętom
-  sztucznych konserwantów, barwników, stabilizatorów
-  wzmacniaczy smaku, zapachu
-  napromieniowania promieniami jonizującymi

Decyzja należy do ciebie drogi konsumencie.

Cherry



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz