Zapewne zauważyliście...
Im bardziej rozszerza się konsumpcjonizm i kupowanie na ilość, tym
słabsza jest motywacja producentów do tworzenia żywności wysokiej
jakości. Producenci skupiają się na szukaniu oszczędności za wszelką
cenę. Coraz częściej słyszymy o kolejnych aferach i oszustwach (ślady
koniny u producentów wołowiny, „mięsne” parówki i pasztety, w których w
ogóle nie wykryto mięsa; ser żółty, w którym mleko zastąpiono tanim
olejem palmowym). Dlatego też, warto przed dokonaniem zakupu zapoznać się dokładnie z informacjami zawartymi na etykiecie. Za wyższą jakość płacimy pieniędzmi, za niską cenę
płacimy zdrowiem.
Głównym celem produkcji ekologicznej jest troska o zdrowie człowieka oraz
jego otoczenie, a nie na maksymalizacji zysków! Dostarczaniu pełnowartościowej żywności o możliwie
najwyższej jakości. Rolnicy ekologiczni mogą zwiększać efektywność
produkcji, tylko gdy mają pewność, że nie zagrozi to zdrowiu człowieka. W
związku z tym ekoproducenci są zobowiązani unikać wszelkiego ryzyka
poprzez nieużywanie nieprzewidywalnych technologii, na przykład
inżynierii genetycznej.
Żywność ekologiczna jest wolna od:
- agrochemii: nawozów sztucznych, pestycydów
- genetycznych modyfikacji (GMO)
- antybiotyków i sterydów podawanych zwierzętom
- sztucznych konserwantów, barwników, stabilizatorów
- wzmacniaczy smaku, zapachu
- napromieniowania promieniami jonizującymi
Decyzja należy do ciebie drogi konsumencie.
Cherry
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz