Dziś przyszedł czas na post iście poświateczny, mianowicie dotyczący niemarnowania żywności...
Drogi czytelniku czy zdajesz sobie sprawę, że wyrzucona
żywność to zmarnowane hektolitry wody i energia zużyta do jej
produkcji, transportu, przechowywania i przygotowania. 15 marca
Federacja Polskich Banków Żywności rozpoczęła kampanię informacyjną „Nie
marnuj jedzenia. Myśl ekologicznie”. Kampania trwa.
Niestety żyjemy coraz szybciej, kupujemy w pośpiechu, nie planujemy zakupów ani posiłków. Potem równie szybko
uznajemy jedzenie za śmieci. Jedna trzecia pełnowartościowego jedzenia
trafia na śmietnik, w Polsce jest to rocznie według danych Eurostatu 9 milionów ton żywności. Kampania zwraca uwagę, że marnowanie żywności to poważny problem ekologiczny.
Wszystko w Twoich rękach. Dzięki temu, że zjawisko zależy od naszych decyzji, każdy może ograniczyć marnowanie wody, energii i coraz cenniejszych surowców naturalnych – nie marnując jedzenia! Jedyne, co trzeba zrobić to:
- PLANUJ → tygodniowe menu, zakupy
- PRZETWARZAJ → rób przetwory, wykorzystuj żywność do końca, przedłużaj termin spożycia prawidłowo przechowując produkty
- PODZIEL SIĘ → żywnością którą masz w nadmiarze z sąsiadem, przyjaciółmi, potrzebującymi
- POSEGREGUJ → oddzielaj bioodpady od innych śmieci
Powodzenia!
Cherry
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz