Jedzcie, pijcie, NIEmarnujcie.

Dziś przyszedł czas na post iście poświateczny, mianowicie dotyczący niemarnowania żywności...
Drogi czytelniku czy zdajesz sobie sprawę, że wyrzucona żywność to zmarnowane hektolitry wody i energia zużyta do jej produkcji, transportu, przechowywania i przygotowania. 15 marca Federacja Polskich Banków Żywności rozpoczęła kampanię informacyjną „Nie marnuj jedzenia. Myśl ekologicznie”. Kampania trwa.

Niestety żyjemy coraz szybciej, kupujemy w pośpiechu, nie planujemy zakupów ani posiłków. Potem równie szybko uznajemy jedzenie za śmieci. Jedna trzecia pełnowartościowego jedzenia trafia na śmietnik, w Polsce jest to rocznie według danych Eurostatu 9 milionów ton żywności. Kampania zwraca uwagę, że marnowanie żywności to poważny problem ekologiczny.
nie marnuj!
 

Wszystko w Twoich rękach. Dzięki temu, że zjawisko zależy od naszych decyzji, każdy może ograniczyć marnowanie wody, energii i coraz cenniejszych surowców naturalnych – nie marnując jedzenia! Jedyne, co trzeba zrobić to:

  • PLANUJ tygodniowe menu, zakupy
  • PRZETWARZAJ rób przetwory, wykorzystuj żywność do końca, przedłużaj termin spożycia prawidłowo przechowując produkty
  • PODZIEL SIĘ żywnością którą masz w nadmiarze z sąsiadem, przyjaciółmi, potrzebującymi
  • POSEGREGUJ oddzielaj bioodpady od innych śmieci
    przetwarzaj!
Powodzenia! 
Cherry
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz