Zielono mi przedstawia: złoto Inków, QUINOA!

Quinoa, czyli komosa ryżowa, w kuchni jest bardzo wszechstronna. 
Uprawiana była w górskich regionach Chile, Peru i Boliwii już ponad 5 tysięcy lat temu. Nazywana przez cywilizację Inków „matką zbóż”, dodawała sił starożytnym wojownikom. Wbrew swojemu przydomkowi komosa, podobnie jak gryka i amarantus, należy do grupy tzw. pseudozbóż, czyli roślin wytwarzających nasiona bogate w skrobię, lecz nie będących zbożami. Quinoa to naturalne źródło zdrowia, jest prawdziwą skarbnicą witamin i składników mineralnych.

quinoa roślina

Quinoa na tle innych warzyw wyróżnia się bardzo wysoką zawartością wartościowego białka. Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. Białko zawarte w komosie to tak zwane białko kompletne, czyli zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy, które nie są syntetyzowane w organizmie ludzkim i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Szczególnie istotna w quinoa jest obecność dużych ilości lizyny, aminokwasu ważnego dla wzrostu i odnowy tkanek.

rodzaje quinoa

Na tle innych zbóż wyróżnia się zawartością wapnia i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Stanowi bardzo dobre źródło żelaza, fosforu, manganu i magnezu oraz witaminy E i witamin z grupy B. Komosa ryżowa jest również doskonałym źródłem potasu, cynku, oraz błonnika pokarmowego. Jej spożycie zalecane jest osobom z migrenowymi bólami głowy, cukrzycą i miażdżycą.
Występują w niej również saponiny, dzięki którym produkty z komosy mogą wykazywać działanie między innymi przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i immunostymulujące.

Mam nadzieję, że zachęciłam:)


Cherry


 Ps. Quinoa jest do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz